Search This Blog

Saturday, 30 November 2013

Saka Si Penanggal

 Penanggal - facts & superstitions -                                           #penanggal

Penanggal merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/shaitan, yang dipelihara oleh seseorang, biasanya wanita, bagi tujuan memelihara harta dan memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka seperti hantu raya, harimau puteh dan etc. Hantu penanggal dipercayai diberi makan darah daripada ibu yang mengandung / baru melahirkan anak oleh tuannya.
Hantu penanggalan dikatakan membolehkan tuannya mampu menjelma sebagai sejenis makhluk berkepala dengan urat perut yang bercahaya dan terbang mencari mangsa.Orang cakap kalau nampak bebola api, penanggal la tuh.. Penanggal akan terbang kerumah yang dikenal pasti mempunyai wanita yang baru bersalin dan kemudiannya akan mengambil peluang untuk menyerang dan menghisap darah mangsa apabila mangsa leka.
Cara menghalang gangguan Penanggal dikatakan dengan cara meletakkan daun berduri, seperti daun mengkuang, di bawah rumah ibu yang baru bersalin ataupun letak nenas,nenas kan tajam . Ini dikatakan kerana hantu Penanggalan takut menghampiri rumah yang berduri kerana bimbangkan tali perut mereka tersangkut pada duri tersebut.kalo da tersangkut rosak la organ dalaman die. lepastu paham2 jela.
Mereka yang memelihara Penanggal dikatakan mampu menanggalkan kepala dan urat perut mereka dan terbang mencari wanita bersalin bagi memberi makan kepada Penanggalan. Selepas mereka makan, dikatakan pengamal Penanggalan akan merendam urat perut mereka kedalam tempayan yang berisi cuka bagi mengecutkan perut atau organ dalaman  sebelum masuk kembali kedalam badan asal.
Salah satu cara yang dikatakan paling berkesan bagi mengenal pasti pemilik Penanggal adalah dengan memusingkan jasad tanpa kepala yang ditinggalkan ketika mereka keluar mencari mangsa. Ini kerana apabila mereka kembali, kepala tersebut akan bercantum songsang dengan jasad mereka menyebabkan kepala mereka bercantum kearah kebelakang. Kepala menghadap kebelakang tubuh.ha tu makan die.

 Penanggalan dikatakan akan dipelihara oleh wanita bagi tujuan memelihara harta benda dan, menghapuskan musuh atau orang yang dibenci pemiliknya. so sentiasalah berbaik yang orang sekeliling kiter. hehe...
 Penanggal adalah sejenis makhluk halus yang dipelihara oleh manusia iaitu saka. Ia perlu diberi makanan menurut tempoh tertentu, biasanya dengan darah wanita yang baru bersalin tu kadang2 org cakap tumpah darah. Selain itu hantu Penanggal tersebut perlu diwariskan kepada seseorang penganti sebelum tuannya mati sebagai saka. Sekiranya tuannya mati sebelum sempat mencari pengganti, hantu Penanggalan akan hidup liar dan mengganggu penduduk berdekatan so beware.Pengamal ilmu sihir atau ilmu sesat ini adalah satu perbuatan syrik dalam ugama Islam. Pembela Penanggalan dikatakan sukar mempunyai zuriat kerana ilmunya yang panas akan membunuh janin atau anak kecil yang berdamping dengannya, sekiranya tidak dijaga dengan baik.so teman2 jauhilah perbuatan syirik. syirik nie dosa besar . kalo ikot logik plak Penanggal mungkin merupakan cara penduduk zaman dahulu menjelaskan kadar kematian ibu bersalin yang tinggi dikampung-kampung. Secara tidak langsung, ini menunjukkan bahawa, kadar kematian ketika bersalin amat tinggi pada suatu masa dahulu sebab org dulu2 kan gune bidan ntok bersalin.ubat2 pom x digunakan secara meluas dulu2 just bnyk gne ubat tradisional an . cam mak aku ckpla kalo bersalin kat klinik doktor akan suntik ubat ntok prevent daripada berlaku tumpah darah. kalo bersalin ngan bidan x gune. mungkin itu salah satu dari logik yang masyarakat dulu kaitkan dengan penanggal.#p/s:niehla antara fakta dan kepercayaan y ad lam masyarakat kiter y aku nak kongsi ngan korg arituh. hope its useful.. so lenkali kalo nampok bebola api, ker pape ker mulut tu jngn cabol sangadd kang ...

-sekian-

No comments:

Post a Comment